Köpek Modasi
Anasayfa Köpek Modası Ürünlerimiz Köpek Sağlığı Okuma Odası Röportajlar Kültür & Sanat Eğlence Basında Biz Destek
Köpek Modası

KÖPEK MODASI

Köpek modası nedir, nasıl takip edilir
Köpeğime kıyafet giydirmeli miyim
Köpeğime kıyafet giydirmenin avantajları
Nasıl havalı köpek olunur?

Yeni moda ürünler

Köpek yağmurlukları, Köpek montları,
Köpek trikoları
, artık burada!...
Tüm modellerimiz için tıklayın!..

Yeni çıkanlar

Köpek Montu

SiBiRYa
95,00 TL

Köpek Kıyafeti

KoLeJLi
74,00 TL

Golden Retriever arama kurtarma köpeği Paşa'nın sahibi ile hoş bir sohbet yaptık

geri dön

Bir arama kurtarma köpeği nasıl seçilir, nasıl eğitilir?

PAŞA; Golden Retriever cinsi, erkek ve 2 yaşında. Paşayı özel kılan en önemli özelliği arama kurtarma köpeği olarak görev alması. Paşa’nın sahibi Özkan Yeşiloğlu'ndan, Paşanın nasıl bu göreve başladığı, nasıl eğitildiği hakkında çok güzel bilgiler aldık.

Köpek Modası Paşa’yı arama kurtarma köpeği olarak yetiştirme fikri nasıl doğdu?
Özkan Yeşiloğlu: 1999 depreminde eşimin ablası Adapazarı’nda oturuyordu. Onlardan haber alamamıştık ve çok merak içindeydik. Bizde hemen deprem bölgesine gittik. O manzaraları görünce insan ister istemez duyarlı oluyor. Bizim ilçemizde GÖNDAK kuruldu. Bizde Paşa ile o derneğe dâhil olduk. AKDF’ YE bağlıyız yani Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonuna.
K. P. Arama Kurtarma eğitimlerini ne sıklıkta alıyorsunuz?
Ö. Y. Her pazartesi toplantılarımız var. Her pazartesi paşa ile birlikte toplantılara katılıyoruz.
K. P. Almış olduğunuz eğitimler nelerdir?
Ö. Y. • Kocaeli Akut K-9 biriminde 1 hafta eğitim
• Bursa Sivil Savunma Birliğinde 20 gün eğitim ve burada enkaz arama köpeği eğitim sertifikası aldık.
• İstanbul Lidam Köpekli Arama Derneğinde eğitim
• Yıl içinde Bursa K-9 ÇİMPET Köpek Eğitim merkezinde çalışmalarımız devam ediyor.
K. P. Paşa’nın şu ana kadar almış olduğu görevler nelerdir?
Ö. Y. Şu ana kadar 3 tatbikatta görev aldı. Ve en son geçtiğimiz ay İstanbul’da olan sel felaketinde Dere köy’de kayıp olan bir kişinin aramasına katılan ekip içinde görev aldı.
K. P. İyi bir arama kurtarma köpeği yetiştirmek için ne kadar zaman ayırmanız gerekiyor?
Ö. Y. Açıkçası bu iş gönül işi. Zaman ayırmanız gerekiyor. Yıllık izinlerimi hep eğitim ve seminerlerde geçiriyorum. Eğitimde süre yok. Sürekli eğitim. Mesela Paşa; bundan 2 ay öncesine kadar merdivenden çıkamıyordu ama şimdi kedi gibi. Niye? Çünkü çalışmaya devam ediyor da ondan. Öyle ara sırası yok bu işin. Köpek haylazlığa alıştımı enkaza gitmez, kaçar kedi peşine gider.
K. P. İyi bir arama kurtarma köpeği nasıl seçilir, her köpek eğitilirse, arama-kurtarma köpeği olabilir mi?
Ö. Y. Şimdi bir arama kurtarma köpeği yetiştirirken; köpeğin oyun oynama hevesine, dış etkenlerden etkilenme durumuna ve lidere itaati göz önüne alınır. Burada köpeğin beceri, kabiliyeti, öğrenme derecesi ve oyun güdüsü ön plandadır. Eğer; köpeğin bu özelliklere yatkın olduğunu düşünüyorsanız onu arama kurtarma köpeği olarak yetiştirebilirsiniz.
K. P. Peki köpeğe arama kurtarma eğitimi nasıl veriliyor?
Ö. Y. Köpek bütün eğitimi bir oyun gibi görüyor. Ve sonucunda ödülünü alıyor. Köpek sizi lider olarak kabul ettiği an olay çözülmüştür. Köpekler sürü psikolojisiyle yaşar. Ve bir liderleri vardır. O lideri memnun etmek bütün sürünün görevidir. Lider otoritedir ama haksızlık yapmaz. Köpekler lidere güvenir.

Köpeklerin hayatının %70’i koku, %20’si görme, %10’u tat almadır. Ve köpek aldığı bir kokuyu kolay kolay unutmaz. Aynı ortamda, aynı anda 10’a yakın kokuyu ayırt edebilir. Eğitimlerde şunu öğretiyoruz. Saklananı bul, topu kap. Olay bu!

İlk başta havlamayı öğretiyoruz. Yani topunu veya oyuncağını isteyeceği zaman havlamasını öğreniyor. Koku arama komutunu öğretiyorsunuz. Ara dediğinde o, onunla oynayacak kişiyi arıyor. Bulsun ki oynasın. Tatbikatlarda kazazede olan kişi köpek onu bulup havlamaya başladığında atıyor topunu veya çekiştirme halatını. Sonra da lider ile oynamaya başlıyor.
K. P. Arama-kurtarma köpeği olarak, köpeğini yetiştirmek isteyenlere ne yapmalarını önerirsiniz?
Ö. Y. İlk önce illerinde veya ilçelerinde böyle dernekler varsa onlar ile irtibata geçsinler. Eğer o derneklerde köpekli arama birimi varsa onlarla birlikte çalışabilir ve eğitimlere katılabilirler. Tabi bu eğitimler için köpeklerin kriterlerini söylemiştim. Her köpek oyunu sever ve her köpeği olanda benim köpeğim oyunu seviyor diye geliyor. Ama bizim standardımız çok yukarda. Köpek oyun oynarken kendinden geçecek. Bir yemek gördüğünde gitmeyecek, kedi gördüğünde arkasından koşmayacak. Sosyal köpekler olmalı, çünkü sürekli insanlarla birlikte çalışıyor. Bu eğitimi inandığımız köpeklere veriyoruz.

Köpek Sagligi

Etiketler: Köpek, köpekler, köpek modası, köpek kıyafetleri, köpek yağmurluğu, köpek montu, köpek montları, köpek trikoları, köpek oyunları, köpek sağlığı, köpek eğitimi, köpek isimleri
Copyright © 2010 Köpek Modası. Tüm hakları saklıdır.
Web Tasarım: Web Tasarım: Grapixel
Köpek Modası
Dogy Dog Ürünleri
Bilgi Bankası
Eğlence
Destek
Köpek Modası Nedir Köpek Yağmurluklari
Köpek Sağlığı
Köpek İsimleri
Ödeme Seçenekleri
Köpeğime Kıyafet Giydirmeli miyim? Köpek Montları
Okuma Odası
Köpek Oyunları Teslimat
Köpeğime kıyafet giydirmenin avantajları Köpek Trikolarıi   Köpek Astrolojisi İade ve Değişim
Nasıl havalı köpek olunur       Sık Sorulan Sorular
Detaylı Bilgi ve Yardım için 0216 360 70 30
E-posta göndermek için lütfen tıklayınız
www.kopekmodasi.com

Sitemizdeki Köpek yağmurlukları, Köpek Montları, Köpek trikolari ile ilgili yazili ve görsel materyallerin izin alinmadan kullanılması durumunda cezai işlem uygulanacaktır. Ürünlerimizin tamamı orjinaldir.

Web tasarım: Grapixel New Media